skip to Main Content
Sportpark 't Paradyske

Pezen in de provincie (VI)

D’n nije spits

Op naar Langezwaag, ook zo’n Pezen-klassieker. Bij de afslag naar het Abe Lenstra-stadion niet naar rechts maar naar links, door De Knipe heen en parkeren op een ongemaaid grasveld net buiten Langezwaag. Je ziet dat de schapen in het aangrenzende weiland weten dat het weer zover is. Al die auto’s en straks plassende mannen die ons vragend aankijken of we niet op ze af willen komen.

Heerenveen speelt vandaag twee keer op het fraaie complex in Langezwaag. Feesttent, bier, snacks, muziek, alle ingrediënten voor een dagje Friese gezelligheid zijn aanwezig. De Friezen doen aan een fraai stukje klantenbinding door op vrijdagavond op de website alvast de opstellingen voor beide duels te publiceren. De B-keus treedt aan tegen Volendam. ‘Doet Jack Tuyp nog mee?’, vraagt een Fries. Geen Tuyp in Langezwaag, maar we zien wel Henk Veerman langs de lijn. De lange aanvaller ziet een fris en georganiseerd Volendam en een prima vrouwelijke arbiter, Neerlands nummer één bij de dames Shona Shukrula.

De nieuwe trainer Wim Jonk, geassisteerd door Sipke Hulshoff, maakt een prima indruk. Rustig, ontspannen, de hand regelmatig onder de kin, peinzend en stil genietend. Jonk zit erbij als een denker en gaat af en toe bij de reservespelers zitten om een en ander uit te leggen. Een verademing tussen al die hyperactieve trainers van tegenwoordig. Onder aanvoering van Joey Veerman kloppen de Volendammers de thuisploeg. Conclusie langs de lijn: ‘Liever een bittergarnituur dan een B-garnituur’.

Als Veerman gewisseld is, vraagt hij de andere gewisselden of ze wat willen drinken. Zijn collega’s kijken hem aan alsof Veerman zelden een rondje geeft. Dat doet-ie nu ook niet, maar hij deelt wel netjes de bidons uit.

Wim Jonk, op de bank bij FC Volendam, is een verademing tussen al die hyper-actieve trainers.
Wim Jonk, op de bank bij FC Volendam, is een verademing tussen al die hyper-actieve trainers.

Tegen het einde van het duel zien we twee supporters met een biertje in de hand in een rood-geel KV Mechelen-shirt. ‘Iets te vroeg, ja’, weten Danny en Kurt. ‘Maar we hadden niet het idee dat er verder iets te doen was in het dorp’, merken ze terecht op. Ze moeten een kleine drie uur wachten voor ze hun favorieten zien, maar ze zien het probleem niet. ‘Daar is een friettent en daar een biertap, kom over een uur of drie maar even vragen hoe het gaat met ons.’ We komen de afspraak na en zien bij terugkomst een grote rood-gele enclave achter de Mechelen-bank staan. Soms gericht op het veld, soms met het geslachtsdeel richting de bosjes. Het pintjes drinken verloopt volgens schema kennelijk.

‘Die had Mega Mindy zeker gemaakt’, klinkt het als Mechelen in de slotfase een grote kans mist

De Belgen vermaken zich prima en laten zich horen, net zoals de fanatieke Friese aanhang. Als Mechelen in de slotfase een grote kans mist, krijgen we een Vlaamse versie te horen van de kreet ‘Die had mijn schoonmoeder nog gemaakt’. ‘Die had Mega Mindy zeker gemaakt’, klinkt het. Het kan het humeur van de Mechelse aanhang niet bederven. ‘Wij dachten vorige week nog dat dit ons Europese avontuur zou zijn dit seizoen’, merkt Danny op. Hij doelt op het feit dat Mechelen afgelopen week hoorde dat de Europese uitsluiting en de degradatie naar de Tweede Klasse zijn teruggedraaid. ‘Wij zijn de eerste club die op trainingskamp in Nederland een Europees ticket verovert’, weten de fans van de bekerwinnaar. Waarvan akte.

SC Heerenveen-doelman Jaimy Kroesen poseert met jonge fans.
SC Heerenveen-doelman Jaimy Kroesen poseert met jonge fans.

Heerenveen presenteert zich voor de vele nieuwsgierigen fris in Langezwaag. Zonder Vlap, Kik en Sam. Dat klinkt als een Elfstedentocht zonder ijs, kou en klunen. Trainer Johnny Jansen zal niet warm geworden zijn van de eerste shift, de tweede keus (eigenlijk de eerste dus) doet het beter. Zeker de spits maakt indruk. Ze hebben er weer eentje. Noem het rijtje spitsen maar op dat via Heerenveen de stap naar een grotere club maakte. Jens Odgaard is de volgende. Niet alleen vanwege zijn twee goals, maar zijn hele houding en manier van voetballen verraden een nieuwe Eredivisie-smaakmaker. ‘Dat is d’n nije spits’, legt een man zijn vrouw uit. De vrouw blijkt een kenner van het hedendaagse voetbal. ‘Die zien we volgend jaar niet weer in Langezwaag.’